Собственикът на „Юнит Тотал Реал” ЕООД, Александър Ковачев, е състезател по автомобилен спорт, междувременно с множество титли от офроуд състезания в…

Повече информация

Рали Бреслау е най-голямото офроуд рали в Европа и второ по големина и значимост в световен мащаб след легендарното Рали Дакар…

Повече информация

Баха Германия (Baja Deutschland) е най-популярното и голямо европейско „БАХА” състезание извън кръговете на световния FIA и FIM шампионат…

Повече информация

logo

През 2016 година семейството на Breslau Rallye International Association се увеличи с още един член. Към палитрата от състезания се присъедини и един уникален за Европа проект, даващ възможност на феновете на моторните спортове да се докоснат на живо до историята на рали състезанията.

Повече информация

Балкан Офроуд Рали

Балкан Офроуд Рали (Balkan Offroad Rallye) се провежда в България е част от веригата международни офроуд надпревари Rallye Breslau, с родоначалник легендарното Рали Бреслау Полша (Rallye Breslau Poland), което се провежда от над 20 години на територията на Полша и Германия, превръщайки се в най-големия оф-роуд маратон в Европа.

От няколко години насам главният организатор на Рали Бреслау е българин – оф-роуд доайенът Александър Ковачев (собственик на „Юнит Тотал Реал” ЕООД, Gladiator Offroad Technik), което е и причината най-мащабното състезание да има и българско издание. Понастоящем двете най-големи и значими офроуд ралита в Европа: Рали Бреслау Полша и Балкан Офроуд Рали се провеждат от Асоциация Рали Бреслау Интернационал, сдружение, изцяло ръководено от български екип.

Балкан Офроуд Рали традиционно се провежда в два състезателни класа или казано по-просто – като две паралелни състезания. Екстремният клас е класическият за Рали Бреслау тежък оф-роуд маратон, където участниците трябва да се справят с изключително пресечен терен и тежки препятствия – реки, блата, скали, използвайки своите лебедки и други помощни средства. „Крос кънтри” класът от друга страна е в популярния рали-рейд формат, познат от маратони като рали „Дакар”, Silk Way Rally и надпреварите в Африка, където царуват скоростта и навигационните умения. И докато екстремният клас е отворен за модифицирани оф-роуд автомобили, то в рали-рейд надпреварата участват возила от всякакъв вид и калибър.

Участниците от България и чужбина покоряват близо 2000 състезателни километра по време на 8-те състезателни дни.

Петото юбилейно издание на Балкан Офроуд Рали 2015 се откри с пищна церемония на площада при храм-паметника „Александър Невски” в София под патронажа на Министъра на спорта г-н Красен Кралев. Официалният старт бе даден от кмета на Столична Община г-жа Йорданка Фандъкова. На старта край жълтите павета застанаха 100 състезателни машини от цяла Европа – мотоциклети, ATV-четириколки, SSV-бъгита, 4х4 автомобили и камиони.

След старта състезателите трябваше да преодолеят трасета в Стара планина, Рила, Родопите, Средна гора и Сакар. Вторият лагер на ралито бе в Старосел, а финалният лагер и церемонията по награждаване на – на Черно Море в Шкорпиловци.

За сигурността и нормалното протичане на надпреварата се грижи екип от над 100 човека – маршали, лекари, времеизмервателни екипи, подкрепени от високопроходими машини за организацията и линейки, както и от медицински хеликоптер.

През 2016 г. Балкан Офроуд Рали ще се проведе от 10 до 17 септември в България.

Повече информация за регламента, записването, медицинското обслужване на ралито и др. може да намерите на www.rallye-breslau.com, www.balkanoffroad.net